katatarasata.com

 

 

කටට රසට හර්බ්ස් ගාඩ්න් 2 -

- නෙරන්ජලා ප්‍ර‍නාන්දු විසිණි.



කටට රසට හර්බ්ස් ගාඩ්න් 🌱🌿🍀🍃

# 2වන හර්බ්ස් වර්ග හදුනා ගැනීමේ පාඩම ..

🙂 1. සේර / Lemon grass

* දකුණු ආසියාවේ හා විශේෂයෙන් ඉංදියාවෙ ආහාර සදහාද ඖෂධයක් ලෙසද යොදා ගනී.

* අමුවෙන්, වියළිව හා පිටි ලෙස යොදාගනී.

* කුකුල් මස් හා ඒ ආශ්‍රිත මස් වර්ග, මාළු, හරක් මස්, මුහුදු ආහාර සදහා යෝග්‍යවේ.

* සමහර අප්‍රිකානු රටවල, ලතින් ඇමරිකාවේ, මෙක්සිකෝවේ තේ එකක් ලෙස යොදාගනී.

* සුප් සදහා යොදාගනී.

* තායි, මැලේසියන් ආහාර සදහා බහුලව යොදාගනී.

* බීම වර්ග සදහාද යොදාගනී.

* ආහාර පදම් කිරීමේදී, තෙම්පරාදු කිරීමේදී, සලාද සදහා, කුළුබඩු ආහාරයක් සදහා තවරා තැබීමේදී හා කරි පේස්ට් සදහා යොදාගනී.

* අතුරුපස වර්ග රස ගැන්වීමටද යොදාගනී.

* සේර තේ සදහා -

සේර අමුවෙන් හෝ වියළි තේ හැන්දක් උණු වතුර කප් එකකට දමා විනාඩි 10ක් තබා ගන්න. රස අනුව සීනි මිශ්‍රකර ගන්න.

සේර මිශ්‍ර තේ පැකට් වෙළෙඳපොළේ විකිණීමටද ඇත.

( සේර වල ෆොටෝ දමා ඇත. )

🙂 2. ඔරිගානෝ / Oregano

* නැවුම් හෝ වියළි ලෙස යොදාගනී.

* ඉතාලි හා ඇමරිකානු ආහාර සදහා වැඩි වශයෙන් යොදාගනී.

* රෝස්ට් කරන, ග්‍රිල් කරන එළවළු, මස්, මාළු පදම් කිරීමේදී යොදාගනී.

* තුර්කි ආහාර වලදී මස්, එළුමස්, බැටළු මස් සදහා විශේෂයෙන් යොදාගනී.

* බාබක්‍යු, කෙබාබ් රස ගන්වන්නට යොදාගනී.

* වියළි කොළ ග්‍රීසියේ ග්‍රීක් සැලඩ් සදහා යොදා ගන්නා අතර මස්, මාළු හා කැසරෝල් සදහා යොදාගනී. ( සෝස් සදහා )

* ඉතාලි හා ස්පාඤ්ඤ ආහාර සදහාද බහුල ලෙස යොදාගනී.

* ඖෂධීය ශාකයකි.

* බත් වර්ග හා තක්කාලි අඩංගු ආහාර , බිත්තර අඩංගු ආහාර සදහාද යොදාගනී.

* පීසා , පාස්තා සෝස් සදහා යොදාගනී.

* මැක්සිකානු මස් ස්ටූ සදහා යොදාගනී.

* ස්වල්ප වශයෙන් ස්ටීම් කරන මුහුදු ආහාර සදහාද විශේෂයෙන් බෙල්ලො වර්ග සදහාද යොදාගනී.

* මැරිනේටඩ් සෝස් වර්ග සදහා යොදාගනී. ( කුකුල් මස්, බැටළු මස්, හරක් මස් )

* ස්ටොක් සෑදීමේදී බොකේ ගානි එකට එක්කර ගත හැක.

( ඔරිගානෝ වල ෆොටෝ දමා ඇත. )

🙂 3. බැසිල් / Basil

(i) ස්වීට් බැසිල් /Sweet basil

(ii) තායි බැසිල් / Thai basil

* පැස්තා , පීසා, සලාද වර්ග සදහා ( සුළු වශයෙන් රස ගැන්වීමට ) යොදාගනී.

* මුහුදු ආහාර වර්ග සදහා යොදාගනී.

* මුහුදු ආහාර සදහා වන සෝස් වර්ග සදහා යොදාගනී.

* එළවළු සුප් සදහා යොදාගනී.

* සෝබේට් වැනි විවිධ ශීතකරණ අතුරුපස වර්ග සදහාද යොදාගනී.

* ස්වීට් බැසිල් වල බීජ ෆලූඩා , බීම වර්ග, අතුරුපස වර්ග සදහා යොදාගනු ලබන කස කසා ඇට වර්ගයයි.

* කොක්ටේල් සදහා යොදාගනී.

* ඉතාලි pesto සෝස් සදහා නැතුවම බැරි දෙයකි.

( බැසිල් වර්ග දෙකේ ෆොටෝ දමා ඇත. )

🙂 4. තයිම් / Thyme

* ප්‍රසිද්ධ හා එදිනෙදා වැඩිපුර භාවිතා වන තයිම් වර්ග ඉතාලි වර්ගවේ.

* තයිම් වර්ග 300ක් පමණ ඇතිබව සදහන්වේ.

* කැලෑ තයිම් වර්ගද ඇත. ( Wild thyme )

* නැවුම් හෝ වියළි ලෙස යොදාගනී.

* ආහාර අනුව කොළ පමණක් සූරා හෝ කොළ හා නටු දෙකම ලෙස යොදාගනී.

* එළවළු, තක්කාලි හා බේක් කල අල යන ආහාර සමග හොදින් ගැලපේ.

* රෝස්ට් කරන, ග්‍රිල් කරන මස් වර්ග සදහා සේජ් හා රෝස්මරි යන හර්බ්ස් වර්ග සමග යෙදීමෙන් මස් රසවත් කරගත හැක.

ඒ සදහා මස් පැය කිහිපයකට පෙර පදම් කරගත හැක.

* ස්ටොක්, සුප් හා ස්ටූ ( stew ) සදහා යොදාගනී.

* බොකේ ගානි සදහාද යොදාගනී.

* ඉතාලි ආහාර වල යොදාගන්නා ප්‍රධාන හර්බ්ස් වර්ගයකි.

* දකුණු ඉතාලියේ පාස්තා සෝස් සදහා අනිවාර්යයෙන්ම යොදාගනී.

( තයිම් වල ෆොටෝ දමා ඇත. )

🙂 5. චායිව්ස් / Chives

* සුදුළූණු, ළූනු හා ලීක්ස් පවුලේ ශාකයකි.

* ග්‍රීන් සැලඩ් වලට ගානිශ් එකක් ලෙස යොදාගනී.

* ග්‍රිල් කල මාළු, බේක් කල අල උඩින් ඉසීමට යොදාගනී.

* කොළ කුඩාවට කපා ආහාර සදහා යොදාගනී.

* ඩෙවල් හෝ ස්ක්‍රම්බල් එග්, බටර්, විනාකිරි, සෝස් වර්ග, එළවළු වර්ග වලට චොප්කර එක්කල හැක.

* ළූනු වල සුවද, ළූනු සුදුළූණු වල රසය ගනී.

* අල, බිත්තර, චීස් හා සවර් ක්‍රීම් සමග යෙදිය හැක.

* ඖෂධීය ගුණයෙන් ඉතා ඉහල හර්බ්ස් වර්ගයකි.

* පෝෂණ පදාර්ථ බහුල ශාකයකි.

* අවුරුදු සිය ගානකට පෙර ඊජිප්තුවේ වැසියන් අනාගතය පැවසීමට ‍යොදා ගන්නා ලද අතර දෙවියන්ගෙන් ලැබුණු තෑග්ගක් ලෙස සලකන තරමට ගැනුනු ශාකයකි.

* චීනය, සයිබීරියාව හා ග්‍රීසිය යන රටවල සිට ව්‍යාප්ත වූ බව පැවසේ.

නෙරන්ජලා ප්‍ර‍නාන්දු ගේ වෙනත් කෑම වට්ටෝරු


තල් මිශ්‍ර රුලන් අලුවා
නෙරන්ජලා ප්‍ර‍නාන්දු

තල් කැවුම්
නෙරන්ජලා ප්‍ර‍නාන්දු

තල් කිරිපැණි
නෙරන්ජලා ප්‍ර‍නාන්දු

තල් කිරි
නෙරන්ජලා ප්‍ර‍නාන්දු
අනුග්‍රහය - Sponsors
නවතම කෑම වට්ටෝරු
රෝස්ට් පාන්
By Manel Fernando
Views - 40
සෝඩා බ්‍රෙඩ්
By Uresha Uresha
Views - 27
පාන්
By Priyanthi Tissera
Views - 27
පාන්
By Hasintha Madushan
Views - 25
හාල්මැස්සන් කොච්චි තෙම්පරාදු බත
By Janisha Bamunuarachchi
Views - 52
ජනප්‍රිය කෑම වට්ටෝරු
මාරි බිස්කට් පුඩිම
By Ruwanthika Madushani
Views - 18760
පෑන් කේක්
By Indunee Welivita
Views - 16055
කිරිපිටි පුඩිං
By Shiki Ranasinghe
Views - 16020
එළවළු චොප්සි
By Indunee Welivita
Views - 15277
පැනි රොටී
By Chathurani Priyangika
Views - 11526
Copyright © 2016 - 2021 Katatarasata.lk and Katatarasata.com All rights Reserved.
Copyrights protected: All the content on this website is copyright protected and can be reproduced only by giving due courtesy to 'katatarasata'